De Nederlandse Bachvereniging

Opgericht in 1921 is De Nederlandse Bachvereniging het oudste ensemble voor Oude Muziek in Nederland, misschien wel in de wereld. Toch is haar artistiek leider Shunske Sato samen met de musici en de organisatie nog voortdurend op zoek naar eigentijdse manieren om die muziek te presenteren; of het nu de traditionele uitvoeringen van de Matthäus-Passion in Naarden betreft, andere werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750), of muziek van zijn voorgangers, erfgenamen en tijd- en geestgenoten.
De programma’s zijn vaak eigenzinnig samengesteld en werpen zo een verfrissend beeld op de diverse muziekstijlen tussen Schütz/Monteverdi en Haydn/Mozart, maar ook op de centrale componist Bach zelf. De flexibiliteit van het ensemble maakt uitvoeringen mogelijk in zeer verschillende bezettingen en van zowel wereldlijk als kerkelijk repertoire. Voorop bij de concerten staan schoonheid, emotie, kwaliteit en authentieke beleving.
De activiteiten van De Nederlandse Bachvereniging blijven al lang niet meer beperkt tot Naarden of Het Gooi. Ze verheugt zich in een groeiende nationale en internationale belangstelling van grote concertzalen en belangrijke muziekfestivals. Daarmee neemt het ensemble in toenemende mate de eervolle rol op zich van cultureel ambassadeur.
Behalve met chef-dirigent Jos van Veldhoven werkt De Nederlandse Bachvereniging samen met een vaste kernbezetting voor het orkest, een vaste kernbezetting voor het koor en met vooraanstaande oude-muziekspecialisten uit binnen- en buitenland, zoals: Rinaldo Alessandrini, Peter Dijkstra, Richard Egarr, Gustav Leonhardt, Paul McCreesh, Lars Ulrik Mortensen en Masaaki Suzuki.
Om de authentieke beleving te versterken worden de concerten waar nodig ondersteund door randprogrammering, zoals inleidingen, workshops, tentoonstellingen en boekuitgaven. Extra nadruk wordt hierbij gelegd op de educatieve projecten die dan ook menig maal in de prijzen zijn gevallen (Euro Media Award en Klassieke Muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties).