Johannes Passion uitgevoerd door BachPlus 9 maart 2013 Sint-Baafskerk Aardenburg


BachPlus neemt u mee naar de allereerste uitvoering zoals die weerklonk in 1742 en dit aan de hand van de reconstructie die klavecinist en musicoloog Pieter Dirksen in 2001 maakte.
De uitvoering in de verwarmde Sint-Baafskerk begint om 19:45u, er is een pauze voorzien en een receptie na afloop. Kerkdeuren gaan open om 19:00u.
Tickets in voorverkoop 35 euro, aan de kerkdeur 40 euro.

>>> Bestel uw tickets hier online <<<


In zijn eerste jaar als Thomascantor in Leipzig schreef Johann Sebastian Bach op drie maanden tijd zijn muzikaal fellere, maar tegelijktertijd ingetogener Johannes Passsion. Op 7 april 1724 werd op Goede Vrijdag zijn ‘nieuwe’ Johannes Passion gecreëerd in de Nicolaïkirche in Leipzig.
Een jaar later echter verving hij – waarschijnlijk als reactie op de kritische geluiden op zijn ‘tè uitbundige muziek’ – het openingskoor door een ingetogen koraalbewerking. En het bleef niet bij die ene verandering. Vandaag kennen we maar liefst vier verschillende versies van de Johannes Passion van Bach (1724, 1725, 1728 en 1749) en zelfs vlak voor zijn dood begon hij een vijfde versie, die hij jammer genoeg niet meer heeft kunnen voltooien.
BachPlus brengt u niet zomaar de zoveelste uitvoering van Bachs Johannes Passion! Aan de hand van de reconstructie die klavecinist en musicoloog Pieter Dirksen in 2001 maakte, neemt BachPlus u mee naar die allereerste uitvoering zoals die weerklonk in 1724. Het belangrijkste verschil met de versie die we vandaag meestal horen vertolken zit hem in de orkestratie. De eerste jaren in Leipzig kon Bach maar zelden of nooit beschikken over traversospelers. Dus ging hij er tijdens het componeren van de Johannes-Passion van uit dat hij zich tot de standaardbezetting van zijn cantates uit dat eerste jaar moest beperken: 2 hobo’s, strijkers en basso continuo.
Dirigent Bart Naessens werkt met een solistenbezetting van acht zangers + evangelist en bereikt ook hiermee het historische uitvoeringsmodel van die eerste versie van de Johannes Passion. Bach beschikte immers over een beperkt aantal zangers op het moment van de creatie van zijn passie. Het geheel belooft een vernieuwende kijk op die prachtig geaffecteerde compositie van Bach die helaas teveel en ten onrechte in de schaduw van de Matthäus Passion belandt. Mede door de solistische bezetting van zowel vocalisten als instrumentalisten belooft het een transparante en boeiende uitvoering te worden van dat meesterwerk van grootmeester Johann Sebastian Bach.

Muzikale uitvoering Ensemble BachPlus

Muzikale leiding Bart Naessens

 Evangelist Jan Caals

Christus Philippe Souvagie

Sopraan Amaryllis Dieltiens

Altus Jonathan De Ceuster

Tenor Vincent Lesage

Bas Joris Derder

Ripieni Elisabeth Hermans (sopraan), Michaela Riener (alt), Yves Van Handenhove (tenor)

Klik hier voor ticketverkoop via de online ticket shop

Groepskorting
Komt u met meer dan 10 personen neem dan contact met ons op voor gereduceerd tarief

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door

One Reply to “Johannes Passion uitgevoerd door BachPlus 9 maart 2013 Sint-Baafskerk Aardenburg”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *